Otkrijte kako da napravite vojvođanske pogačice sa čvarcima, vrhunsko domaće pecivo koje donosi toplinu i nostalgiju bakine kuhinje.
Ovaj tradicionalni recept prenosi se generacijama, a pogačice sa čvarcima predstavljaju autentično vojvođansko pecivo, mekano iznutra i hrskavo izvana.
Saznajte tajne pravljenja pogačica koje su hvaljene u narodnoj tradiciji, a koje su i danas omiljeni delikates na našim stolovima.
Uz pravu kvalitetu čvaraka i tehniku razvlačenja testa, pripremite se da doživite pravo gastronomsko uživanje.
Recept za vojvođanske pogačice sa čvarcima
vojvođanske pogačice sa čvarcima
Sastojci
Method
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte suvi kvasac i promešajte. U sredinu dodajte toplo mleko, jaje i ulje. Umesite meko, elastično testo.
- Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 45 minuta.
- Kada testo naraste, premesite ga i razvucite oklagijom u pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Premažite polovinu testa čvarcima, preklopite drugu polovinu preko i razvucite ponovo.
- Ponovite postupak preklapanja još dva puta da dobijete slojevitost.
- Na kraju razvucite testo na debljinu oko 1,5 cm i vadite pogačice čašom ili modlom.
- Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da narastu još 15 minuta. Premažite umućenim jajetom i, po želji, pospite susamom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Video
Beleške
Ukoliko volite vojvođansku kuhinju, onda će vam se definitivno svideti i recept vojvodjanskih knedli sa šljivama.
Zaključak
Vojvođanske pogačice sa čvarcima nisu samo još jedno pecivo, već prava poslastica koja nas vraća u detinjstvo i pojačava osećaj zajedništva kroz tradicionalna jela.
Kroz jednostavan proces pripreme, imaćete priliku da oživite deo srpske kulinarske baštine.
Priprema vojvođanskih pogačica sa čvarcima je odličan način da unesete deo tradicionalne kuhinje u svoj dom i podelite radost sa porodicom i prijateljima.
Na taj način, ne samo da ćete se prisetiti starih vremena, već ćete i očuvati kulturni identitet kroz svakodnevne rituale poput pripreme hrane.