Go Back

vojvođanske pogačice sa čvarcima

Vojvođanske pogačice sa čvarcima su tradicionalni specijalitet iz severne Srbije, poznat po svom bogatom ukusu i hrskavoj teksturi.
Ove male pogače sa čvarcima savršene su kao predjelo, grickalica uz rakiju ili kao dodatak bogatom slavskom stolu.
Njihov specifičan ukus dolazi od svežih čvaraka koji se pažljivo umešaju u slojevito testo. Poslužite ih tople uz jogurt, kiselo mleko ili domaću turšiju.
Vreme Pripreme 1 hour 30 minutes
Porcije: 6 osoba
Course: Breakfast
Cuisine: Mediterranean
Kalorije: 360

Sastojci
  

  • 500 g brašna tip 500
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca 7 g
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 jaje
  • 80 ml ulja
  • 150 g čvaraka sitno samlevenih
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam za posipanje opciono

Method
 

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte suvi kvasac i promešajte. U sredinu dodajte toplo mleko, jaje i ulje. Umesite meko, elastično testo.
    Priprema testa za pogačice sa čvarcima
  2. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 45 minuta.
    Umešeno testo prekrijte krpom i ostavite da naraste.
  3. Kada testo naraste, premesite ga i razvucite oklagijom u pravougaonik debljine oko 1 cm.
    Premesite testo i razvucite oklagijom
  4. Premažite polovinu testa čvarcima, preklopite drugu polovinu preko i razvucite ponovo.
    Premezivanje pola testa sa smesom od čvaraka
  5. Ponovite postupak preklapanja još dva puta da dobijete slojevitost.
    Preklapanje testa
  6. Na kraju razvucite testo na debljinu oko 1,5 cm i vadite pogačice čašom ili modlom.
    Razvucite testo i vadite modlom pogačice
  7. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da narastu još 15 minuta. Premažite umućenim jajetom i, po želji, pospite susamom.
    Slojevito testo, bogat ukus čvaraka i zlatna korica čine ovo pecivo neodoljivim specijalitetom.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
    Topli slojevi testa, miris čvaraka i tradicija okupljaju porodicu uz neodoljive pogačice domaće kuhinje.

Video

Beleške

Čvarci moraju biti potpuno usitnjeni kako bi se ravnomerno rasporedili u testu.
Testo ne premesujte previše nakon narastanja da ne izgubite vazdušnost.
Možete dodati malo bibera ili belog luka u čvarke za dodatni ukus.
Ako nemate sveže čvarke, koristite pečene i suve iz prodavnice, ali ih prethodno malo omekšajte.