Sastojci
Method
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte suvi kvasac i promešajte. U sredinu dodajte toplo mleko, jaje i ulje. Umesite meko, elastično testo.
- Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste 45 minuta.
- Kada testo naraste, premesite ga i razvucite oklagijom u pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Premažite polovinu testa čvarcima, preklopite drugu polovinu preko i razvucite ponovo.
- Ponovite postupak preklapanja još dva puta da dobijete slojevitost.
- Na kraju razvucite testo na debljinu oko 1,5 cm i vadite pogačice čašom ili modlom.
- Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da narastu još 15 minuta. Premažite umućenim jajetom i, po želji, pospite susamom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Video
Beleške
Čvarci moraju biti potpuno usitnjeni kako bi se ravnomerno rasporedili u testu.
Testo ne premesujte previše nakon narastanja da ne izgubite vazdušnost.
Možete dodati malo bibera ili belog luka u čvarke za dodatni ukus.
Ako nemate sveže čvarke, koristite pečene i suve iz prodavnice, ali ih prethodno malo omekšajte.