Otkrijte kako da napravite vojvođanske pogačice sa čvarcima, vrhunsko domaće pecivo koje donosi toplinu i nostalgiju bakine kuhinje.
Ovaj tradicionalni recept prenosi se generacijama, a pogačice sa čvarcima predstavljaju autentično vojvođansko pecivo, mekano iznutra i hrskavo izvana.
Saznajte tajne pravljenja pogačica koje su hvaljene u narodnoj tradiciji, a koje su i danas omiljeni delikates na našim stolovima.
Uz pravu kvalitetu čvaraka i tehniku razvlačenja testa, pripremite se da doživite pravo gastronomsko uživanje.
Potrebni sastojci za vojvođanske pogačice sa čvarcima

Da biste pripremili ukusne vojvođanske pogačice sa čvarcima, biće vam potrebni sledeći sastojci:
- 400g čvaraka
- 1kg brašna
- 2 kesice suvog kvasca
- 100ml ulja
- 450ml toplog mleka
- 4 žumanca za testo jedno i ostala 3 za fil
- 1 kašičica soli
- Malo crnog bibera za dodatni ukus
Čvarci u pogačicama daju specifičan ukus, dok kvalitetno brašno osigurava pravilnu teksturu.
Recept za pogačice

Priprema pogačica započinje aktiviranjem kvasca sa toplim mlekom i kašičicom šećera.
Potom dodajte kvasac u toplo mleko sa kašičicom šećera i ostavite da se zapeni.
U veću posudu dodajte brašno, žumance i 1 kašiku soli.
Kada kvasac nadođe, umešajte ga u smesu i dodajte vodu po potrebi da dobijete meko testo.
Testo ostavite da naraste.
U međuvremenu, pripremite čvarake koje ste pomešali sa žumancima, malo soli i bibera.
Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i namažite smesom od čvaraka i žumanca.
Preklopite testo, razvucite ga ponovo i ponovite postupak nekoliko puta.
Tako nastaju slojevi čvaraka u ukusnom pecivu.
Nakon poslednjeg razvlačenja, testo isecite na kvadrate veličine 8×8 cm i složite ih na podmazan pleh.
Ostavite ih da još malo narastu, a zatim pecite na 200°C oko 20 minuta.
Vrlo je važno paziti na temperaturu pečenja kako bi se dobila hrskava spoljašnost i mekana unutrašnjost.
Ukoliko volite vojvođansku kuhinju, onda će vam se definitivno svideti i recept vojvodjanskih knedli sa šljivama.
Korak | Sastojci | Trebovani materijali |
---|---|---|
1 | 50 g kvasca, 450ml mleka, 1 kašičica šećera | Velika posuda |
2 | 1 kg brašna, 4 žumanca, 1 kašika soli, voda po potrebi | Mikser ili ručno mešanje |
3 | 400 g čvaraka, sol, biber | Nož za preklapanje |
Zaključak

Vojvođanske pogačice sa čvarcima nisu samo još jedno pecivo, već prava poslastica koja nas vraća u detinjstvo i pojačava osećaj zajedništva kroz tradicionalna jela.
Kroz jednostavan proces pripreme, imaćete priliku da oživite deo srpske kulinarske baštine.
Priprema vojvođanskih pogačica sa čvarcima je odličan način da unesete deo tradicionalne kuhinje u svoj dom i podelite radost sa porodicom i prijateljima.
Na taj način, ne samo da ćete se prisetiti starih vremena, već ćete i očuvati kulturni identitet kroz svakodnevne rituale poput pripreme hrane.