Go Back

Vojvođanske knedle sa šljivama

Vreme Pripreme 1 hour
Porcije: 6
Course: Dessert
Cuisine: Mediterranean
Kalorije: 320

Sastojci
  

  • 800 g krompira
  • 200 g brašna + još za posipanje
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 20 šljiva
  • 4 kašike šećera
  • 100 g prezli
  • 60 g putera
  • Cimet po ukusu
  • Šećer u prahu za posipanje

Method
 

  1. Skuvajte krompir u ljusci dok ne omekša (oko 30 minuta), zatim ga oljuštite i ispasirajte dok je još topao.
    Krompir posolite i stavite da se kuva
  2. Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte jaje, so i brašno. Zamesite glatko testo koje se ne lepi.
    Dodajte jaje, so i brašno i zamesite glatko testo
  3. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu oko 0,5 cm i isecite kvadrate.
    Razvucite testo i isecite na kvadrate
  4. Na svaki kvadrat stavite šljivu, pa formirajte knedlu zatvarajući krajeve testa.
    Na svaki kvadrat stavite šljivu i uvaljajte u lopticu
  5. Spuštajte knedle u ključalu posoljenu vodu i kuvajte dok ne isplivaju (oko 5–7 minuta).
    Ubacite knedle u šerpu i kuvajte oko 5-7 minuta
  6. U međuvremenu, na tiganju rastopite puter i propržite prezle do zlatno-smeđe boje.
    Pržite prezle dok ne postanu zlatne boje
  7. Skuvane knedle pažljivo izvadite rešetkastom kašikom, uvaljajte u prezle i pospite šećerom u prahu.
    Skuvane knedle uvaljajte u prezle

Video