Rezanci sa orasima – Kako pripremiti klasični vojvođanski desert?

Vojvođanska kuhinja obiluje raznolikim i ukusnim desertima koji su deo kulturnog nasleđa i tradicije.

Jedan od takvih deserata su rezanci sa orasima, poznati kao klasičan desert koji spaja jednostavnost pripreme sa bogatim i punim ukusom.

Ova poslastica, koja se sastoji od domaće testenine i aromatičnih oraha, idealna je za svečane prilike.

Kako biste se povezali s tradicijom vojvođanske kuhinje i uživali u ovom ukusnom desertu, potrebno je samo nekoliko jednostavnih koraka.

Priprema rezanaca sa orasima je slična kao i priprema rezanaca sa makom, a uz malo truda biće lako savladana veština koja će oduševiti vaše ukućane i goste.

U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti tradicionalnim receptom i koracima za pripremu ovog ukusnog vojvođanskog deserta.

Tradicionalni recept za vojvođanski desert

Rezanci sa orasima

Rezanci sa orasima su jednostavno, a izuzetno ukusno jelo koje je neizostavni deo tradicionalne Vojvođanske kuhinje.
Savršeno balansira između deserta i glavnog obroka, zahvaljujući slatkoći mlevenih oraha i bogatom ukusu testenine.
Ovaj recept je idealan za brzinsku pripremu kada želite nešto slatko, a zasitno.
Poslužite ih tople, uz dodatak meda ili šećera u prahu, pa čak i malo cimeta za dodatni šmek.
Vreme Pripreme 20 minutes
Porcije: 4
Kalorije: 420

Sastojci
  

  • 300 g širokih rezanaca
  • 150 g mlevenih oraha
  • 3 kašike šećera ili po ukusu
  • 50 g putera
  • Prstohvat soli
  • Cimet po želji
  • Šećer u prahu ili med za serviranje

Method
 

  1. U velikoj šerpi zakuvajte vodu sa prstohvatom soli i skuvajte rezance prema uputstvu na pakovanju.
    Zakuvajte vodu sa prstohvatom soli i skuvajte rezanca
  2. Kada su rezanci kuvani, procedite ih i odmah dodajte puter, promešajte da se ravnomerno rastopi.
    Dodajte mlevene orahe i šećer, dobro promešajte dok se sve lepo ne sjedini.
    Proceđena rezanca sjedinite sa šećerom, puterom i orasima
  3. Poslužite toplo, posuto šećerom u prahu ili prelivene medom.
    Poslužite topla rezanca posuta sa malo meda ili šećerom u prahu

Zaključak

Ovi rezanci spajaju tradiciju, jednostavnost i bogat ukus u autentičnom vojvođanskom desertu
Ovi rezanci spajaju tradiciju, jednostavnost i bogat ukus u autentičnom vojvođanskom desertu

Sa svojom jednostavnošću i izuzetnim ukusom, rezanci sa orasima predstavljaju savršen međuspoj spoljašnjeg ukusa i bogatstva tradicionalne vojvođanske kuhinje.

Ovaj desert, kao i knedle sa šljivama su idealni svaku priliku, bilo da se radi o porodičnom okupljanju, prazničnoj gozbi ili uživanju u trenutku slatkog predaha.

Uz ovaj recept, vi ne samo da pripremate poslasticu, već i prenosite duh tradicionalne vojvođanske kuhinje i povezujete se sa bogatom kulturom i običajima vaših predaka.

Toplina i ljubav u ulaganje u ovakve jednostavne deserte čine svaki obrok posebnim i nezaboravnim.